Mióta foglalkozol hűtőszűrőkkel?
2006 óta. Az egész egy véletlen helyzettel indult. Volt egy side by side hűtőnk, de nem volt hozzá szűrőbetét. Végül rendeltünk 6 darabot Németországból, mert csak így lehetett beszerezni. Nyilván ennyire nem volt szükségünk, így az 5 felesleget meghirdettük a neten. Kb. két perc alatt el is fogyott. Ekkor jött az ötlet, hogy érdemes lenne nagyobb tételben rendelni. Megpróbáltunk 20 darabot beszerezni, az is elment pillanatok alatt. Ezután fogalmazódott meg bennünk, hogy érdemes ezzel a területtel foglalkozni.
Milyen szakmai háttérrel rendelkezel?
Az eredeti szakmám vízépítő és vízgazdálkodó technikus, szóval a víztisztítás témája már korábban is közel állt hozzám. De mielőtt belevágtam volna a vállalkozásba, hosszú ideig a Magyar Honvédség tűzszerészeként dolgoztam. Családi okok miatt azonban fel kellett hagynom ezzel a hivatással, ekkor jött a lehetőség, hogy teljes erővel a hűtőszűrőkkel foglalkozzak.
Most áttérünk a szakmaibb témákra, és érdekelne, mi a leggyakoribb kérdés, amit a side by side hűtőtulajdonosok fel szoktak tenni?
A leggyakoribb kérdés egyértelműen az, hogy egyáltalán miért kell szűrő ezekbe a hűtőkbe. Sokan azt hiszik, hogy a csapvíz teljesen tiszta, főleg, ha nagyvárosban élnek. Az igazság azonban az, hogy a víz rengeteg olyan anyagot tartalmazhat, ami befolyásolhatja az ízét és a minőségét. Bár a vezetékes víz tisztított, a csőhálózatok állapotától, a vízkezelési eljárásoktól és a környezeti hatásoktól függően különböző szennyeződések kerülhetnek bele.
Például a csőrendszerekben lerakódhatnak különböző üledékek, rozsda vagy akár mikroorganizmusok is megtelepedhetnek bennük. A csövekben való áramlás során a víz érintkezhet olyan anyagokkal, amelyek apró szennyeződéseket oldhatnak ki belőlük. Ráadásul a csapvízben előfordulhatnak ipari és mezőgazdasági szennyeződések, például növényvédőszer-maradványok vagy gyógyszermaradványok is. Ezeket ugyan ellenőrzik, de a határértékek alatt is jelen lehetnek.
A hűtőszűrő elsődleges feladata a klór kiszűrése, amit a vízkezelés során fertőtlenítésre használnak. A klór bár hatékony a baktériumok ellen, mellékízét sokan nem kedvelik, ráadásul hosszú távon a háztartási gépeket is károsíthatja. Ha valaha éreztél már furcsa, „uszodaszagú” mellékízt a csapvízben, akkor az a klór miatt volt. Ezen kívül a szűrő eltávolíthatja a nehézfémeket, a rozsdát, az üledéket és más szerves szennyeződéseket is, amelyek akár az ivóvíz ízét és tisztaságát is befolyásolhatják.
A jobb minőségű szűrők aktívszenet használnak, ami képes megkötni ezeket a káros anyagokat. Az aktívszén egy rendkívül porózus anyag, amelynek felülete rengeteg apró lyukból áll. Ezek a lyukak szó szerint „csapdába ejtik” a szennyeződéseket, így azok nem kerülnek be az ivóvízbe. Ennek köszönhetően a hűtőből adagolt víz nemcsak egészségesebb, hanem frissebb és természetesebb ízű lesz. A jégkockák pedig átlátszóbbak maradnak, nem lesznek zavarosak vagy kellemetlen szagúak.
Mikor kell cserélni a hűtőszűrőt?
A hűtőszűrőt 6 havonta kell cserélni. Ez azért fontos, mert a szűrőanyag felületén lévő szennyeződések idővel megtelnek, és a szűrő nem képes többé hatékonyan eltávolítani a vízben lévő szennyeződéseket. Az Európai Unió (DIN 1988) előírása szerint minden ivóvízszűrőt egészségügyi és higiéniai okokból legkésőbb fél évente cserélni kell, függetlenül attól, hogy mennyit használtuk.
Ha egy csőtörés után először használjuk a vízadagolós hűtőt, és szennyező anyagok kerülnek a vízbe, akkor előfordulhat, hogy a szűrő hamarabb eléri a kapacitását, és rendkívüli szűrőcserére lesz szükség.
A legtöbb modern hűtőszekrény figyelmeztet minket a szűrőcsere idejére: a kijelzőn sárga/kék, majd piros fény jelzi, hogy ideje kicserélni a szűrőt. Ha a készülék nem jelzi megfelelően a csereidőt, akkor valószínűleg hibás a kijelző panel, és érdemes szakemberre bízni a szűrőcserét.
Mi egyébként emlékeztető e-mailben értesítést is küldünk, hogy biztosan ne maradjon el a csere.
Te melyik hűtőszűrőt használod?
A prémium hűtőszűrőt. Ez nemcsak hatékonyan szűr, hanem az ára is kedvező a gyári szűrőkhöz képest. A prémium szűrő többlépcsős szűrési technológiát alkalmaz, így a klór mellett az egyéb szennyeződések szélesebb skáláját is eltávolítja. Ez a termék rendelkezik egy antibakteriális bevonattal is, amely megakadályozza a baktériumok elszaporodását a szűrőben. Emellett nagyobb kapacitású aktívszenes réteget tartalmaz, ami hosszabb ideig képes hatékonyan működni, és nem telítődik olyan gyorsan.
Kiszűri a nehézfémeket, az ólmot, a higanyt, az ipari szennyeződéseket, valamint az apró mikroműanyagokat is, amelyek egyre nagyobb problémát jelentenek a vízhálózatokban. Segítségével a víz frissebb és finomabb lesz.
Milyen egyéb szűrőkkel foglalkozol?
Nemcsak hűtőszűrőkkel, hanem kávéfőző szűrőkkel, kancsószűrőkkel, jakuzzi szűrőkkel és konyhai víztisztítókkal is.
Milyen kérdések merülnek fel ezekkel kapcsolatban?
Jakuzzi szűrőknél a megfelelő méret kiválasztása, illetve a szűrő anyagának tömörsége szokott felmerülni. Kávéfőző szűrőknél pedig sokan kérdezik, hogy egyáltalán megéri-e szűrőt használni.
A válasz egyértelműen igen, mert a kávé íze és minősége jelentősen javul a tiszta víz használatával.
Lenne még egy utolsó kérdésem: Miért szereted ezt csinálni?
Számomra ez nemcsak egy munka, hanem egyfajta közösségi szolgálat is. Fontosnak tartom, hogy minél többen fogyasszanak tiszta vizet. Ha segíthetek abban, hogy valaki jobb minőségű ivóvizet igyon vagy jobb kávét főzzön, akkor már megérte.
Köszönöm szépen a beszélgetést!
Csatlakozzon hozzánk a facebookon:
instagramon:
és Youtube-on is: